Светът е кръчма, да седнем на една маса в ресторант "Под липите"

Като ценители и пазители на изконно българските традиции и обичаи, ние в ресторант „Под липите се стремим да ги запазим като типичните за тези географски ширини. Една от най- типичните за българина черти е гостоприемството. Именно затова ние обичаме да се събираме  и да посрещаме приятели на трапеза отрупана с най- типичните ни салати, мезелъци и разядки, но също така и с типични за българските традиции напитки. 

Всеки българин, който е опитвал тази сгряваща душата течност знае за нейното въздействие отпускащо и лековито.  Затова типично по нашенски през студените зимни дни традиционната българска ледена ракийка е заменена със сладката парлива топлина на греяната ракия с мед и още нещо.

Греяната ракия се пие гореща, но не се притеснявайте, защото няма как да се изгорите, тъй като температурата и кипене е много по- ниска. Има само една лека тънкост, която всеки нашенец знае, а именно отпивайки от този традиционен български елексир да не вдишвате.

Ето още една традиция, която ние в ресторант „Под липите“ подържаме, а именно  да споделим с Вас  нашата рецепта за традиционна българска греяна ракия:

За целта ще са Ви неоходими ракия, мед и дюла, а за мезета има много добри предложения от нашето меню.

В едно медено джезве сложете меда, но имайте предвид, че се карамелизира малко бавно. Ако все пак не ви се чака, знайте, че меда пак ще даде страхотен вкус и аромат на ракията, но цвета ще стане кехлибарен за търпеливите. След като медът се карамелизира изсипете ракията, прибавете парче дюла и веднага след като кипне отстрането от огъня. След като се завъртяла веднъж в джезвето този божествен за небцето елексир разлейте в загряти калени чашки и консумирайте с мярка  и добри мезета. Нашите предложения в ресторант „ Под липите“ са финно нарязана пушена сланинка с праз лук, телешки език в масло, домашни мезета и колбаси, а за вегетарианците имаме разнообразие от диви гъби, запечено сирене с мед и мащерка и още още ...

 

Pod Lipite Facebook Share This